Bedenica
Početna
Povijest
Ustrojstvo
Foto album
Glasnik
Godišnjaci
Tvrtke
Opći akti
PRORAČUNI
PLAN NABAVE
FINANCIJSKA IZVJESCA
REGISTRI UGOVORA
GODIŠNJA IZVJEŠĆA O PROVEDBI ZPPI-a
IZBORI 2017.
PROSTORNI PLAN I PLAN CIVILNE ZAŠTITE
NATJECAJI
Udruge
VZO BEDENICA
KUD Danica
NK Strmec Bedenica
Udruga Umirovljenika
LD Fazan
Ankete
Kako Vam se sviđa novi izgled naše web stranice? (1-loše 5-odlično)
 
Informacije
Kontakti
Advertisement
Tko je Online
Anketa o iskazu interesa poljoprivrednog gospodarstva za navodnjavanjem poljoprivrednih površina PDF Ispis E-mail

U Republici Hrvatskoj se od 2005. godine provodi „Nacionalni projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj“ (NAPNAV) s ciljem povećanja poljoprivrednih površina pod organiziranim navodnjavanjem.

Zagrebačka je županija je u lipnju 2006. godine usvojila „Plan navodnjavanja poljoprivrednih površina i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama za područje Zagrebačke županije“ čime je stvoren temelj za izradu projektne dokumentacije pojedinačnih javnih sustava navodnjavanja (javni sustavi navodnjavanja podrazumijevaju sustave do poljoprivrednih parcela, a koji su u vlasništvu županije), prvenstveno onih područja koji imaju pogodna tla, lako dostupnu i kvalitetnu vodu te čiji korisnici su iskazali jasan interes za navodnjavanjem svojih poljoprivrednih površina.

Programom ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine, omogućeno je korištenje sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), za ulaganje u izgradnju sustava javnog navodjavanja.

Moguće je financiranje 100% prihvatljivih troškova. Maksimalna visina potpore iznosi 15 milijuna eura po projektu. Prihvatljivi korisnici ove mjere su županije, koje su sukladno Zakonu o vodama i vlasnici sustava javnog navodnjavanja.

Daljnje aktivnosti na izradi projektne dokumentacije ovise o jasno iskazanom interes krajnjih korisnika temeljem Pravilnika o upravljanju i uređenju sustava za navodnjavanje (NN br. 83/2010., 76/2017.), a svrha mu je obuhvatiti:

  • - točnu sadašnju poljoprivrednu proizvodnju,
  • - buduću proizvodnju u slučaju da dođe do realizacije ovog sustava navodnjavanja (radi definiranja točnog obuhvata i dimenzioniranja javnog sustava navodnjavanja) te
  • - dobiti potvrdu krajnjih korisnika da su spremni sustav koristiti i sudjelovati u troškovma rada i održavanja istog putem cijene vode/m3 te eventualno sudjelovanje u troškovima građenja.

Uključivanjem u pilot projekt navodnjavanja imate mogućnost da besplatno dobijete potrebnu infrastrukturu za navodnjavanje do svoje proizvodne parcele. Iskoristite priliku za sigurniju i uspješniju proizvodnju.

Molimo Vas da popunite dolje navedenu Anketu jer je to prvi preduvjet za pripremu projekta javnog navodnjavanja na Vašem području. Popunjenu anketu, ljubazno molimo, dostavite na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb. Kontakti: Tel: 01/6009-426; 01/6009-413; Fax: 01/6009-474 E-mail: Ova email adresa je zaštičena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Nakon Vašeg da, Zagrebačka županija će izabrati pilot lokaciju i u suranji s Hrvatskim vodama d.o.o. pokrenuti izradu projektne dokumentacije i prijaviti projektni prijedlog na budući natječaja za EU sredstva.

Anketa - navodnjavanje