Bedenica
Početna
Povijest
Ustrojstvo
Foto album
Glasnik
Godišnjaci
Tvrtke
Opći akti
PRORAČUNI
PLAN NABAVE
FINANCIJSKA IZVJESCA
REGISTRI UGOVORA
GODIŠNJA IZVJEŠĆA O PROVEDBI ZPPI-a
IZBORI 2017.
PROSTORNI PLAN I PLAN CIVILNE ZAŠTITE
NATJECAJI
Udruge
VZO BEDENICA
KUD Danica
NK Strmec Bedenica
Udruga Umirovljenika
LD Fazan
Informacije
Kontakti
Advertisement
KUD Danica PDF Ispis E-mail

KUD Danica iz Bedenice osnovan je 9. rujna 2001. godine. Grupa mladih poklonika narodne tradicije i kulturne baštine pokrenula je tada inicijativu za oživljavanje kulturnog života i obnovu rada kulturno-umjetničkog društva Danica koji je djelovao na području Bedenice između dva svjetska rata. Nakon tog vremena kulturni rad je utihnuo.

Društvo je osnovano s ciljem dobrovoljnog okupljanja građana (pogotovo mlađih) radi organiziranog bavljenja kulturno-umjetničkim radom u svrhu zaštite i promicanja narodnih običaja, glazbe, plesova i pjesama svojeg kraja i cijele Republike Hrvatske te prikupljanje i očuvanje povijesne i etnografske baštine, isključujući pri tome svaki profesionalizam.

Društvo broji šezdesetak članova. U Društvu djeluju četiri sekcije: tamburaški orkestar, folklorni ansambl, pjevači zbor i dramska sekcija.Specijalnost društva su sviranje i pjevanje duhovnih pjesama te kao takvi često nastupaju u svečanim proslavama. Folklorna sekcija nastupa po lokalnim susretima i smotrama te redovito krajem godine priprema Božićni koncert u sklopu kojeg nastupaju i druge gostujuće skupine. Folklorna sekcija gostovala je i na proslavi hrvatskih dana u Novom Selu kod Gradiščanskih Hrvata u Austriji. Dramska sekcija već godinama aktivno sudjeluje na Županijskim smotrama amaterskih kazališnih skupina. Etno grupa prikuplja i čuva etnološku građu i starine s ciljem formiranja etno muzeja u budućnosti kako bi se ovakvo naslijeđe i običaji sačuvali d zaborava. Društvo raspolaže s vrijednim fundusom nošnji i instrumenata, a ove godine uz pomoć Zagrebačke županije, općine Bedenica i sponzora kupljeno je trinaest novih instrumenata. Tamburašku sekciju podučava i vodi Mladen Vračević iz Zagreba, folklornu sekciju vježba i vodi Ivana Gorički iz Sv. Ivana Zeline, a dramsku i etno grupu Juraj Fruk iz Bedenice, koji je ujedno i predsjednik KUD-a Danica.