Bedenica
Početna
Povijest
Ustrojstvo
Foto album
Glasnik
Godišnjaci
Tvrtke
Opći akti
PRORAČUNI
PLAN NABAVE
FINANCIJSKA IZVJESCA
REGISTRI UGOVORA
GODIŠNJA IZVJEŠĆA O PROVEDBI ZPPI-a
IZBORI 2017.
PROSTORNI PLAN I PLAN CIVILNE ZAŠTITE
NATJECAJI
Udruge
VZO BEDENICA
KUD Danica
NK Strmec Bedenica
Udruga Umirovljenika
LD Fazan
Informacije
Kontakti
Advertisement
KUD Danica
KUD Danica u 2012 godini PDF Ispis E-mail
Image
 

Opća krizna i recesijska situacija koja je zahvatila opće društvo u cjelini i obilježila ovu prolazeću godinu, imala je utjecaj na rad KUD-a Danice iz Bedenice, ali su zahvaljujući požrtvovnosti i velikom entuzijazmu članova ipak postignuti zapaženi rezultati, navodi Juraj Fruk. Osim slabijeg novčanog prihoda, došlo je i do generacijskog osipanja članstva, čemu su doprinijeli odlasci na školovanje i studiranje u druge gradove, udaja i ženidba nekih članova, dok je dolazak novih članova relativno skroman. Zbog tih razloga nije se išlo na gostovanja, naročito u udaljene krajeve, ali je udruga zato bila aktivni na domaćem terenu. U travnju je u Bedenici je održana premjera igrokaza ‘’Oporuka’’ u scenariju i režiji Juraja Fruka, s kojim je naša dramska grupa nastupila na 15. Smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije u Sv. Ivanu Zelini. Na smotri je glumica Mirjana Bastalec osvojila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu, glumac Filip Škledar nominiran je za najbolju dječju ulogu, a pohvaljen je i glumac Stjepan Maček. U sklopu Bedeničkih dana organizirali smo koncert i susret folklora ‘’Nek se tanca i popeva’’ gdje su uz domaće tamburaše i folkloraše koji su za tu priliku uvježbali Bunjevačke plesove, nastupali i zbor Udruge umirovljenika Općine Bedenica i gosti KUD Sveti Mihovil iz Preka na otoku Ugljanu, KUD Zabok iz Zaboka te udruga Grofovija Konjski iz Konjščine. Koncert je prenosila i TV Jabuka, a bio je izrazito posjećen. Od gostovanja tijekom godine treba izdvojiti poziv KUD-a Margareta iz Margečana gdje smo otplesali Međimurske plesove, Dane Prepuštovca gdje smo plesali Prigorske plesove, u rujnu je na županijskoj izložbi meda i pčelinjih proizvoda sudjelovala tamburaška i folklorna sekcija te izvela svoj program na otvorenju manifestacije. Dramska sekcija izvela je ‘’Krštenje mošta’’ na 3. Loparijadi u Sv. Ivanu Zelini, a zatim i u Bedenici na susretu umirovljenika u organizaciji Udruge umirovljenika Općine Bedenica. Dramsku sekciju vodi Juraj Fruk, tamburašku sekciju uvježbava Branimir Besak, a folklornu sekciju Ivana Gorički. Zbog već navedenih poteškoća i slabog materijalnog stanja ove godine moramo odustati od organizacije Predblagdanskog koncerta uoči Božića, jer bi troškovi koncerta doveli do poteškoća u daljnjem planu rada KUD-a. Zahvaljujemo se Općini Bedenica, svim društvima i udrugama na suradnji te prijateljima i sponzorima na pomoći u radu, a članovima KUD-a i građanima želimo čestit Božić i sretnu novu 2013. godinu.

 
KUD Danica PDF Ispis E-mail

KUD Danica iz Bedenice osnovan je 9. rujna 2001. godine. Grupa mladih poklonika narodne tradicije i kulturne baštine pokrenula je tada inicijativu za oživljavanje kulturnog života i obnovu rada kulturno-umjetničkog društva Danica koji je djelovao na području Bedenice između dva svjetska rata. Nakon tog vremena kulturni rad je utihnuo.

Društvo je osnovano s ciljem dobrovoljnog okupljanja građana (pogotovo mlađih) radi organiziranog bavljenja kulturno-umjetničkim radom u svrhu zaštite i promicanja narodnih običaja, glazbe, plesova i pjesama svojeg kraja i cijele Republike Hrvatske te prikupljanje i očuvanje povijesne i etnografske baštine, isključujući pri tome svaki profesionalizam.

Društvo broji šezdesetak članova. U Društvu djeluju četiri sekcije: tamburaški orkestar, folklorni ansambl, pjevači zbor i dramska sekcija.Specijalnost društva su sviranje i pjevanje duhovnih pjesama te kao takvi često nastupaju u svečanim proslavama. Folklorna sekcija nastupa po lokalnim susretima i smotrama te redovito krajem godine priprema Božićni koncert u sklopu kojeg nastupaju i druge gostujuće skupine. Folklorna sekcija gostovala je i na proslavi hrvatskih dana u Novom Selu kod Gradiščanskih Hrvata u Austriji. Dramska sekcija već godinama aktivno sudjeluje na Županijskim smotrama amaterskih kazališnih skupina. Etno grupa prikuplja i čuva etnološku građu i starine s ciljem formiranja etno muzeja u budućnosti kako bi se ovakvo naslijeđe i običaji sačuvali d zaborava. Društvo raspolaže s vrijednim fundusom nošnji i instrumenata, a ove godine uz pomoć Zagrebačke županije, općine Bedenica i sponzora kupljeno je trinaest novih instrumenata. Tamburašku sekciju podučava i vodi Mladen Vračević iz Zagreba, folklornu sekciju vježba i vodi Ivana Gorički iz Sv. Ivana Zeline, a dramsku i etno grupu Juraj Fruk iz Bedenice, koji je ujedno i predsjednik KUD-a Danica.

Opširnije...